Locatielabels, blijven ze bij u hangen?


In elk magazijn, ongeacht de schaal en de indeling ervan, is het aangewezen om alle legbordstellingen of palletstellingen zo duidelijk mogelijk te identificeren. Locatielabels zijn daarom een essentieel onderdeel van uw magazijn. De labels bevatten uw eigen codering, al dan niet met bijgevoegde barcode. Alleen is het niet altijd even makkelijk om het juiste label voor de juiste toepassing te vinden. Elke logistieke omgeving heeft een persoonlijk karakter en de labels zijn een eigenschap daarvan. Een slordig, onleesbaar, verouderd locatielabel of zelfs het helemaal ontbreken ervan zijn meestal al een indicatie van de interne bedrijfscultuur.

 

Een sterk en overzichtelijk locatielabel maakt een sterk en overzichtelijk magazijn. Investeer daarom zeker in wat voor uw mensen werkt.

 

Hoe kies ik het juiste label?

 

Hieronder een paar handige tips!

 

De leesbaarheid van een label lijkt een makkelijk gegeven. Toch zijn er heel wat factoren waar sterk moet worden over nagedacht. Vanop welke afstand wilt u dat ze leesbaar zijn. Gaat de operator mee op niveau (man-up) of moeten de labels vanaf het vloerniveau te lezen/scannen zijn?

Zijn ze ook voor uw scanner goed leesbaar? Te weinig of net teveel licht kunnen uw scanner “blind” maken voor de barcode. Ook de exacte positie van uw barcode of codering op het label zelf hebben een invloed op de leesbaarheid.

 

 De Dynamiek van uw label: heeft uw label een statisch leven of heeft u veel frequent wisselende posities? Labels die zijn ontworpen om, ééns bevestigd, niet meer te worden verwijderd, hebben andere eigenschappen en materialen dan labels die moeten kunnen worden verwijderd. De kwaliteit van uw label is dus geen éénduidig gegeven en hangt sterk af van de mogelijkheid tot relocatie.

 

De omstandigheden waarin de labels functioneren zijn zeer bedrijfsgebonden en ook binnen het bedrijf kan dit sterk schommelen. Het spreekt voor zich dat labels bedoeld voor diepvriestemperaturen andere specificaties hebben dan labels bedoeld voor gebruik bij kamertemperatuur.

 

Ook de ondergrond waarop het label komt speelt een cruciale rol bij uw keuze. Zijn dit nieuwe rekken of kleven deze al vol met oude labels. Is er reeds corrosie ontstaan? Hoe goed hecht de verf nog. Is de vloer glad en egaal of korrelig en oneffen?

 

De inhoud van uw label moet de gebruiker kort maar duidelijk informeren. Meestal één op één, één label voor één positie maar één label kan ook meerdere locaties aanduiden. Één lang label met meerdere locaties brengt meer rust dan vele kleintjes dicht bij elkaar.

 

Design: Het meest voor de hand liggende label en het vaakst voorkomend is dit met de contrasterende kleuren geel en zwart en vaak is dit ook voldoende, maar heeft u er al eens bij stilgestaan dat het ook met kleuren kan?

 

Kleuren kunnen de verschillende niveaus aangeven waardoor er nauwkeuriger kan worden gewerkt. Het is bewezen dat kleuren sneller worden opgepikt door de hersenen. Dit resulteert in een grotere productiviteit van de operator. Bovendien zal deze minder vermoeid zijn op het einde van de werkdag en dus alerter blijven werken. Kleuren worden namelijk snel intuïtief geassocieerd met het niveau van het te picken product. Door kleurherkenning zijn tijdelijke werkkrachten of anderstalige werkkrachten in een mum van tijd geïntegreerd in de werking van uw magazijn.