ECE 104 REGULERING UITGELEGD!

Wat is ECE 104?

ECE 104 is de regulering die de toepassing van reflecterende veiligheidsmarkering vastlegt voor zwaar verkeer binnen de Europese unie en het verenigd koninkrijk.

Sinds 10 juli 2011 moeten alle nieuw ingeschreven vrachtwagens zwaarder dan 7.5 ton en alle trailers en aanhangwagens zwaarder dan 3.5 ton voorzien zijn van de gehomologeerde reflecterende veiligheidsmarkering. De markering moet de contouren van de zijkanten en de achterkant van het voertuig sterk uitlichten zodat het voertuig zichtbaar is tot op 1000 meter bij beperkte verlichting. ECE 104 specificeert de standaard voor de te gebruiken materialen en waar en hoe precies deze gepositioneerd moeten worden op het voertuig of de trailer.

Veiligheidsmarkering ECE 104

De veiligheidsmarkering die voldoet aan de normering moet het “E – merk” dragen dat aantoont dat de tape de minimum aanbevolen reflecterende eigenschappen bezit die bepaald zijn onder deze wetgeving. De markering moet tussen de 50 mm en de 60 mm breed zijn.

Welke kleuren mogen er worden gebruikt?

positie op het voertuig

kleuren

voorzijde

wit

zijkanten

geel of wit

achterzijde

rood of geel

 

De kleur van de te indiceren plaats is wettelijk bepaald. Hier mag niet van worden afgeweken.

Opties voor de aanbreng van de tape:

Achterzijde:

·        Een complete contourmarkering is verplicht van zodra de achterkant van het desbetreffende voertuig  breder is dan 210 cm

·        De markering moet zo dicht mogelijk tegen de omranding van het voertuig worden bevestigd en moet de volledige contouren van de trailer of aanhangwagen weergeven.  

Zijkanten:

 Er kan geopteerd worden voor een volledige contourmarkering of een gedeeltelijke markering van de zijkanten (hoekmarkering) waarbij een gedeeltelijke of partiële markering het absolute minimum is. Bij een partiële markering moet minstens 80% van de lengte geïndiceerd zijn. Dit geldt zowel voor de lengte van het voertuig als voor de lengte van de trailer of aanhangwagen. Bij hoekmarkering moet een minimum van 25 cm gemarkeerd zijn in elke richting en dit voor alle bovenhoeken.                                                               

gedeeltelijke markering of hoekmarkering


volledige contourmarkering

Kijk bij onze producten onder de markeringstapes naar de ECE 104 tape voor meer informatie over dit product of contacteer ons voor meer informatie.