Locatienummering: hoe realiseer je een logische opbouw?

 

In een magazijn of warehouse waar menselijke orderverzamelaars actief zijn wordt  in bijna alle gevallen gebruikgemaakt van locatienummering. Denk hierbij aan nummers, vaak bestaand uit een combinatie van cijfers en letters, voor palletplekken of stellinglocaties. Maar hoe realiseer je eigenlijk een logische opbouw van dit nummer? In dit blogbericht geven we enkele tips.

Wanneer een magazijn ingericht wordt is het handig om vooraf al goed na te denken over de locatienummering. Het is handig om een locatienummerplan te realiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld goed na over de mogelijke routes binnen het magazijn. Zo is het aan te bevelen om voorwaarts zoekend te nummeren. Dit levert de minst belastende route op om de juiste locatie te vinden. 

Maak gebruik van chunking!

Maar hoe realiseer je nu een logisch locatienummer? Om op deze vraag een antwoord te kunnen geven, is het van belang om in het achterhoofd te houden dat voor het menselijke geheugen geldt dat aangeboden informatie sneller wordt opgenomen naarmate de informatie logisch is gestructureerd.

Daarom maken we bij het bepalen van een locatienummer gebruik van zogenaamde chunks (brokjes).  

Met chunking wordt de informatie verdeeld in een kleiner aantal eenheden. De eerste chunk geeft hierbij aan of men zich in de juiste gang bevindt (gebouw + gang), de tweede chunk geeft de sectie aan, de derde de hoogte en tot slot de eventuele onderverdeling op de ligger.

De opbouw van een locatienummer ziet er dan als volgt uit:

1. Gebouw
2. Gang
3. Sectienummer
4. Hoogte
5. Onderverdeling (bij legborden)